fredag 3. juni 2016

Nr. 97: Det israelske flagget!

Nr. 97:

Det israelske flagget! 



Etter brannfakkelen som ble kastet om å få bort det israelske flagget fra våre kirker og bedehus, har reaksjonene ikke latt vente på seg. Jeg vil gi en bakgrunn for det israelske flagg og dets betydning.



Israel er et annerledes land på de fleste områder, dette folket har tatt vare på historie, verdier og symboler som ingen annen nasjon i verden. Israels eldste symbol er «den syvarmede lysestake».
Det israelske flagget, med de to blå striper og Davidstjernen er et svært viktig symbol for jødene. Flagget ble «født» i Basel i Sveits i 1897, under den første sionistkongressen.

Det var David Wolfsohn som fikk inspirasjonen. Han mente at jødene allerede hadde et flagg. Det var hvitt og blått. Det er talliten, som den troende jøden svøper seg inn i når han ber. Det er altså utgangspunktet for det israelske flagget.

Flagget ble offisielt Israels flagg den 28. oktober 1948, seks måneder etter Israels uavhengighetserklæring i 1948, selv om David Ben-Gurion hadde flagget ved sin side da den ble opplest.

Stripene kommer altså fra bønnesjalet og den hvite bakgrunnen symboliserer renhet. Stripene indikerer Israels grenser som strekker seg fra elvene Eufrat til Nilen og er et sterkt symbol og en mektig proklamasjon om Guds løfter, at Israels barn skal eie hele det land som ligger mellom disse to elver.

Davidsstjernen har en bestemt symbolikk. Den øverste taggen står for loven. De neste taggene mot høyre står for håpet, folket, troen, landet og den siste er trengsel. I midten skal det stå «Geula» som betyr gjenløsning.

De seks tagger eller spisser, symboliserer skapelsesberetningen om at Gud brukte seks dager på å lage jorden og på den syvende hvilte han. De seks taggene pluss midten utgjør syv, som er jødenes hellige tall.

Davidstjernen har også tolv sider, som symboliserer de tolv stammer i Israel, som ble forent av kong David. Davidstjernen er en av de aller fineste og eldste symboler som går 3000 år tilbake i tid. Stjernen er inngravert flere plasser i Israel.

En teori går ut på at Davidstjernen var kong Davids eget monogram. Fordi vokaler ikke inngår i hebraisk skriftspråk ble David D-V-D. På gammel hebraisk skrives bokstaven D (dalet) som en likesidet trekant, og man tror da at kong David flettet sammen de to D-ene til denne stjernen.

Allerede på 1200-tallet brukte jødene Davidsstjernen som symbol i Praha, hvor de fikk lov til å ha et flagg. Det ble populært å bruke davidsstjernen som symbol i bøker og på jødiske gravsteiner. På 1800-tallet var det kjent av både jøder og ikke-jøder som et jødisk symbol. Nazistene brukte det på jødenes gule armbånd.

Men mer enn de fleste andre lands flagg, følger det også med i tragedier. Kisten falne soldater blir begravet i, er innhyllet i flagget. De kalde vinder blåser i dag mot Israels folk og land, det israelske flagget vaier trygt i disse vindkast og minner oss på løftene som Gud har sagt: Han sover ikke og slumrer ikke Israels vokter!

I dag er det kamp mot korset i det norske flagg, men det er en annen sak. På denne bakgrunn er min oppfordring: Få frem det norske og israelske flagg og la de hengende tydelig i hver eneste menighet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar